Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Eğer bebeğiniz doğduktan sonra çalışma hayatına dönecekseniz anne sütü saklama yöntemlerini bir an önce öğrenmenizi tavsiye ederiz. Anne sütünüzü sürekli sağmak ve saklamak hem sütünüzün gelmeye devam etmesini sağlar hem de siz bebeğinizin yanında değilken bile sütünüzle onu beslemeye devam edebilirsiniz.
Sütünüzü nasıl saklayacağınız, sütünüzü ne zaman kullanmak istediğinize bağlı olarak da değişecektir. Örneğin sağdıktan birkaç gün sonra kullanmayı planlıyorsanız buzdolabı, derin dondurucudan daha iyi bir saklama yoludur. Ya da şimdiden sağayım ve aylar sonra da kullanayım derseniz sabit derin dondurucu isabetli bir karar olacaktır. Yönteminiz hangisi olursa olsun bebeğiniz için sütünüzü saklamanız devam sütü seçeneklerinden daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Süt sağma ve saklama sırasında nelere dikkat etmeliyim ?
Süt sağma pompanızı temiz tutmalısınız. Sterilize etmeden önce pompanızın parçalarını sıcak, deterjanlı suda yıkayın ve çok iyi durulayın.
Sağma ve saklama işleminden önce ellerinizi yıkayın. Tüm işlemlerde her şeyi temiz tutmak saklayacağınız sütteki bakteri üreme durumunu en aza indirecektir.
Buzdolabına koyduğunuz sütün üstüne taze sağılmış sütü aynı gün içinde ilave edebilirsiniz.
Sakladığınız sütün bir süre sonra yapısının değişmiş gibi olduğunu görebilirsiniz. Bu normaldir, sadece çalkalamanız yeterli olacaktır.
Sakladığınız sütü kullanmak istediğinizde ısıtmak için sütün bulunduğu şişe ya da poşeti kaynamış suyun içinde ideal ısıya gelene kadar bekletin.
Anne sütünüzü poşette güvenle saklamanız için size çift kilitli, , sızdırmaz, buzdolabında ve derin dondurucuda kolay saklma imkanı sağlayan, steril, bpa içermeyen, güvenli Koroplast Anne Sütü saklama poşetlerini önerebiliriz.
Mutlaka sütü sağdınız tarihi sakladığınız poşet üzerine not edin. Sakladığınız sütleri kullanırken eski tarihliden başlayarak yeni tarihliye doğru kullanmalısınız.
Süt poşetini nasıl kullanmalıyım?
- Bu ürünü kullanmadan önce ellerinizi sabunla iyice yıkayınız.
- Torbanın üst kısmındaki güvenlik kilidini yırtın ve çift fermuar kilidini nazikçe ayırın.
- Anne sütünü torbaya doldurun (taşırmamaya dikkat edin) ve miktarını not edin.
- Poşetin içindeki havayı mümkün olduğunca boşaltmak gerekir. Bunun için torbayı parmaklarınızın arasında tutun ve sıvının üstündeki havayı çift kilide doğru bastırarak çıkartın. Süt donduğunda genleşip hacmi artacağı için bir miktar havanın poşetin içerisinde kalması gerekir. Aksi taktirde donan süt genleşerek poşeti patlatabilir.
- Çift kilide bastırarak torbayı kapatın ve çift kilit sisteminin kapandığından emin olun.
- Etiket alanına isim, tarih ve miktar bilgisi yazın.
- Poşetleri dondurucuda veya buzdolabında dik ya da yatık konumda saklayabilirsiniz. (Yatay olarak saklamanızı tavsiye ederiz.)
Sütümü ne kadar süre saklayabilirim?
- Oda sıcaklığında ( Oda sıcaklığı (19°C - 26°C) 6 saate kadar
- Buzdolabında (<4°C) 2 güne kadar
- Tek kapılı buzdolabının buzluk bölmesinde 2 haftaya kadar
- İki kapılı buzdolabının dondurucu bölmesinde 3-4 aya kadar
- Sabit -18°C'de derin dondurucuda 6 ay
Dondurulmuş sütümü nasıl çözündürmeli ve ısıtmalıyım?
- Mikrodalga, elektrikli ve gazlı fırında veya ocağın üzerinde poşet ile beraber ısıtmayınız.
- Süt poşetini, bir kaba koyduğunuz ılık suyun içine ağzı dışarıda kalacak şekilde batırarak çözünmesini sağlayınız.
- Süt poşetini hafifçe salladıktan sonra sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize veriniz.
- Bebeğinizi besledikten sonra poşet içinde kalan sütü tekrar dondurmayınız veya tekrar ısıtmayınız.