Okulların açılması ile birlikte, çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarında köklü değişikliklere de hazırlıklı olun.
Evde asla yemediği yiyecekleri severek yiyecekler, sağlıksız besinlerin sunulduğu kantin ve fast-food alanlarında kendi tercihlerini yapacaklar, ilk defa aile bireyleri olmaksızın yemek seçecekler. Tabi ki bu dönemde anne ve babalara büyük bir rol düşüyor.
Okul döneminde beslenmesini gün gün takip etmeli ve çocuklarınızı yeterli ve dengeli beslemek için ipuçlarını hayatınızda siz de uygulamaya başlamalısınız.
Okul öncesi dönemden başlayarak çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi iki nedenle çok önemlidir:
- Büyüme ve gelişmenin sağlanması
- Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması
Okul öncesi dönemi zeka gelişimi için önemlidir. Zeka gelişiminin büyük bir bölümü bu dönemde tamamlanır.
Okul çağı dönem ise, büyüme ve gelişmenin hızlandığı, gelecekteki beslenme alışkanlıklarının temelinin oluştuğu, öte yandan ev dışında aile bireyleri olmaksızın yemek yeme durumunun da ortaya çıktığı ilk dönemdir.
Çocukluğunda sağlıklı beslenenlerin ileri yaşlarda kronik hastalıklara yakalanma riski düşüktür. Bu dönemde 4 besin grubundan da yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni sağlamak, çocuğunuzun gelecekteki sağlığı için yapabileceğiniz en büyük yatırımdır.
1- Kemik, diş ve kasların gelişimi, yaşına ve ağırlığına göre ideal boy uzunluğuna sahip olabilmesi için, her gün 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (400-600 ml), 1 kibrit kutusu kadar peynir (20-30 gr) tüketmelidir.
2- Beyin gelişimi, hastalıklara karşı dirençli olmak, kansızlıktan korunmak için her gün 1-2 köfte büyüklüğünde et, tavuk, hindi, balık (30-40 gr) veya 1/2 tabak kuru baklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, mercimek vb) ve 1 adet yumurtayı çocuğunuzun beslenmesine ekleyin.
3- Hastalıklardan korunabilmek, gözlerinin, dişlerinin, cildinin sağlığı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için her gün 5 küçük porsiyon (en az 250-300 gr) taze sebze ve meyve tüketimini sağlayın.
4- Enerji sağlaması, sinir sisteminin güçlenmesi için her gün 4-6 ince dilim ekmek, 1 tabak pilav veya makarna veya 1 kase çorba beslenmesine eklenmelidir.
Diyetisyen Ferin Batman